Από τις θέσεις του Απρίλη στον Οκτώβρη του σήμερα

Καμία άλλη ιστορική εμπειρία δεν έχει εμπνεύσει τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους όλης της γης όσο η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την Επανάσταση είναι μια σημαντική ευκαιρία όχι απλώς για ιστορικά αφιερώματα, αλλά για να συζητηθεί η επαναστατική στρατηγική σήμερα, στο φως των ιστορικών επιτυχιών και των αποτυχιών του διεθνούς εργατικού κινήματος, αλλά και των σύγχρονων εξελίξεων, εν μέσω μιας βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.

Το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών Παντελής Πουλιόπουλος αφιερώνει την 3η Συνάντηση Εργασίας του στο 1917 και την Επαναστατική Στρατηγική. Επιχειρεί μια ματιά πέρα από τις κυρίαρχες αφηγήσεις της αστικής ιστοριογραφίας και πέρα από την παραχάραξη των γεγονότων από τη σταλινική και μετασταλινική γραφειοκρατία. Οι λενινιστικές θέσεις του Απρίλη υπήρξαν μια τομή αποφασιστικής σημασίας στη διαμόρφωση της στρατηγικής που οδήγησε στην επανάσταση του Οκτώβρη. Αποσκοπώντας όχι σε μια απλή εξιστόρηση των γεγονότων, αλλά στη μελέτη της πολιτικής που έκανε τον Οκτώβρη εφικτό, η συνάντηση θα γίνει τον Απρίλη.

Το τριήμερο «Από τις θέσεις του Απρίλη στον Οκτώβρη του σήμερα» θα γίνει στις 28, 29 και 30 Απρίλη 2017, στο κτίριο του Νέου Χημείου (Ναυαρίνου 13Α) στην Αθήνα, φιλοξενώντας περισσότερους από 30 ομιλητές και ομιλήτριες, που θα εξετάσουν την κορυφαία εμπειρία του 1917 στην πληθώρα των εκφάνσεών της. Στο πλαίσιο του τριημέρου, και με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης στον Χρήστο Αναστασιάδη, που υπήρξε εξέχουσα φυσιογνωμία του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος και του τροτσκιστικού ρεύματος.